Blogi Ulla-Maija Sievinen

Blogi Ulla-Maija Sievinen

julkaistu 9.9.2024

Lähdettäiskös teatteriin?

Kotkan kaupunginteatteri tarjoaa katsojilleen oman ohjelmistonsa ohessa vierailuesityksiä, joista löytyy mieleistä nähtävää mitä erilaisimmille katsojille.

Monet muistavat Saikkua -trilogian, jonka esitykset kiersivät teattereissa ympäri maan. Nyt sama tiimi toi Kotkaan uusimman esityksensä Loppukevennys. Esiintyjinä ovat Kotkassa aikanaan näytellyt Kalle Pylvänäinen sekä Ville Keskilä ja Jukka Rasila. He myös ovat tehneet käsikirjoituksen.

Loppukevennyksen on ohjannut näyttelijä Otto Kanerva, tuttu mies myös Kotkan Meripäivien Juha Vainio -konserttien juontajana.

Loppukevennys on sketsejä telkkarin tyyliin, ja telkkari on esityksessä myös aiheena. MTV:n uutisissa loppukevennykset ovat olleet suosittu, joskus enemmän tai vähemmän onnistunut osa uutisia.

Energiaa näillä näyttelijöillä on muillekin jakaa, ja yleisö sai nauraa. Ihan kaikkien makuun ei esitys ollut, mutta niinhän se on aina.

Vinkiksi Kallelle, Villelle ja Jukalle sanoisin, että ottakaa seuraavaan proggikseenne mukaan nainen. Voisi piristää kummasti.

Katsomossa istuessani tuli mieleen, mikä on hyvän teatterin arvo ja merkitys. Mielestäni hyvä teatteri -yksinkertaisesti- tekee ihmiselle hyvää. Tässä tapauksessa esitys tuotti iloa ja oivalluksiakin, ehkä pikkuisen lisäsi naurajien ikää. Kyllä sitä tässä ajassa ihminen hauskuutta kaipaakin.

Jotkut näytelmät koskettavat syvästi, tekevät onnelliseksi tai haikeaksi, täyttävät mielen hellyydellä ja myötätunnolla, nostavat katsojan tunteet pintaan. Joskus sellaisetkin tunteet, joita ihminen ei ole ennen kokenut. Joku esitys saattaa avata syvällä mielessä olevia lukkoja, joku osoittaa aivan uusia näkökulmia tuttuihin asioihin.

Näitä tunteita voi tulla esiin syksyn näytelmissä Patriarkka ja Kuka pelkää Virginia Woolfia.

Joskus se on musiikki, joka kuljettaa katsojan huikeisiin tunnelmiin. Vahvaa lauluvoimaa teatterissamme riittää. Voimmekin odottaa innolla Big Fish -musikaalia!

Kauneus on katsojan silmissä, teatterissakin. Kauneus, kuten musiikki, siirtää ihmisen hetkeksi pois omasta arjesta. Teatteri voi olla henkireikä monella tavalla.

Erityisen kivaa on jakaa teatterikokemus ystävän tai kaverin kanssa. Voisi vaikka kysyä naapurilta tai lenkkikaverilta, että lähdettäiskös teatteriin.

Samalla voi saada itselleen uuden ystävän.